Nie jestem fanką kanapek, ale te mogę jeść codziennie. Mój patent na pyszne i pożywne śniadanie
Kanapki wcale nie muszą być nudne. Wystarczy tylko, że na pieczywie ułożysz mniej oczywiste składniki, niż żółty ser czy szynka. I dziś mam właśnie prosty pomysł na nadzwyczaj smaczne, acz proste kanapki. A wyglądają tak apetycznie, że zjada się je już oczami. To kanapki z awokado i jajkiem.
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado to owoc, któremu smakowo bliżej jednak do warzywa. Jego skład jest bardzo niezwykły, bo zawiera ono zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one cenne dla naszego serca, pomagają obniżyć też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Poza tym awokado zawiera dużo witamin: C, E, K i z grupy B. Jest też bogate w potas i magnez. Składniki te korzystnie wpływają na naszą odporność, układ nerwowy, serce i skórę. Awokado dostarcza nam również błonnika oraz zdrowych tłuszczów, które zapewniają na długo uczucie sytości. Owoc ten jest więc cenny w diecie odchudzającej.
Jak zrobić kanapki z awokado i jajkiem?
Kanapki z awokado i jajkiem warto przygotować na zdrowym pieczywie. Może to być chleb razowy, orkiszowy, z mąki pełnoziarnistej czy bułeczki z ziarnami. Najpierw nastaw jajka, by ugotowały się na twardo. Potem szybko przyrządzisz resztę.
Przepis: Kanapki z awokado i jajkiem
Apetyczne kanapki na ciemnym chlebie z awokado i jajkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 2 jajka
- 1 awokado
- 4 łyżeczki orzeszków pinii lub pestek słonecznika
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, pokrój w plasterki. Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę, pokrój w plastry. Orzeszki podpraż na suchej patelni.
- Komponowanie kanapekKażdą kromkę chleba obłóż plasterkami awokado i jajka. Posyp orzeszkami, oprósz solą i pieprzem.
Z czym warto połączyć awokado?
Awokado to owoc, który stanowi doskonały dodatek do kanapek, sałatek, przekąsek i smoothie. W potrawach doskonale komponuje się z: jajkiem, mozzarellą, fetą, serem kozim, mięsem kurczaka, indyka, rybami i owocami morza. Jeśli chodzi o warzywa, warto je zestawić z: pomidorem, cebulą, szpinakiem, rukolą, czosnkiem oraz świeżymi ziołami: bazylią, kolendrą, natką pietruszki czy świeżą kolendrą. Co ciekawe świetnie harmonizuje także z owocami, np.: z truskawkami, mango, ananasem, kiwi, bananem czy pomarańczą.